U bent hier

Handleiding Tweetrapsverificatie voor de WILMA Software Catalogus

Tweestapsverificatie is een extra beveiligingscontrole voor het inloggen op een app of website. Hiermee zet je tijdens het inloggen twee stappen. De eerste stap is het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is het invoeren van een unieke code die naar een vertrouwd apparaat wordt gestuurd en slechts één keer gebruikt kan worden.

Een vertrouwd apparaat is een apparaat waarvan jij van tevoren hebt aangegeven dat deze van jou is. Meestal is dit je smartphone. Met tweestapsverificatie ontvang je in een geïnstalleerde authenticator-app een code. Deze voer je in op de website. Daarna ben je ingelogd.

 

Downloaden Authenticator-app

Wij adviseren je op je (werk)telefoon de Google Authenticator-app te downloaden. Deze is geschikt voor Android, iPhone en Blackberry.

(NB: Ook de volgende authenticator-apps werken met de WSWC: Microsoft Authenticator (Android/iPhone), Authy (Android/iPhone), Authenticator (Windows Phone), FreeOTP (Android) en GAuth Authenticator (Firefox OS, desktop). Sommige andere authenticator-apps zijn niet compatibel.)

Onderstaande beschrijving is voor de Google Authenticator. De app genereert codes voor de gebruikersnaam van je account op de WSWC, zodat je daar je inloggen kunt voltooien.

 

Tweetrapsverificatie instellen op de WILMA Softwarecatalogus

1. Ga eerst naar de website: https://www.wswc.nl/

2. Rechtsbovenaan in het menu vind je de knop “Inloggen”.

3. Klik op Inloggen en je komt op de volgende pagina.

4. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in.

5. Op het volgende scherm klik je op de onderste regel: TFA toepassing instellen. Je gaat naar het volgende scherm.

6. Vul bij “Huidig wachtwoord” het wachtwoord in dat je samen met je gebruikersnaam hebt ontvangen. Klik vervolgens op de linker blauwe knop “Bevestigen”. Je komt dan op het volgende scherm.

7. Open Google Authenticator op je telefoon en stel deze vervolgens als volgt in:

 

Instellen Google Authenticator

  • Open de app op de telefoon.
  • Je ziet het scherm “Een account toevoegen”.
  • Kies voor de optie “Een geleverde sleutel invoeren”.
  • Vul bij “Gebruikersnaam” je gebruikersnaam voor de WSWC in.
  • Bij “Uw sleutel” vul je de sleutel in die je ziet op je eigen scherm zoals bij stap 6 hierboven.
  • “Tijdgebonden” laat je staan.
  • Vervolgens kom je op het scherm “Account toegevoegd”. Hier zie je een tijdelijke code met daaronder de gebruikersnaam waar deze bij hoort.
  • Met het plusje rechts onderaan kun je eventueel meerdere accounts toevoegen. Deze krijgen allemaal een eigen regel met eigen codes.

           NB. Als je meerdere accounts met dezelfde gebruikersnaam hebt toegevoegd, kun je niet meer zien welke regel van welke site is. Door de regel van een account/site ingedrukt te houden, kun je deze selecteren. Met het potlood-icoon bovenaan in de blauwe kopregel kun je de  naam wijzigen en is het mogelijk onderscheid te maken.

 

8. Ga weer naar je computerscherm waar je nog steeds de pagina "TFA instellen - Toegang" open hebt staan.

​9. In de Google Authenticator-app op je telefoon zie je boven je gebruikersnaam een code van zes cijfers. Vul deze code in op je computerscherm, onderaan, boven de blauwe knoppen bij “Verificatiecode”.

10. Klik vervolgens op de linkse blauwe knop “Controleren en opslaan”.

11. Op het volgende scherm zie je: “Status: TFA-ingeschakeld”.

12. Klik in de menubalk bovenaan op “Home” en je kunt aan de slag.

 

NB. Iedere volgende keer dat je inlogt op de WSWC wordt gevraagd om je gebruikersnaam, wachtwoord en vervolgens om je verificatiecode.